meditatie.spirituelestartpagina.be

Bergbeklimmer - meditatie

 

Meditatie om het Zelf te ervaren

(neem eerst de meditatieuitleg nog eens door en lees dan deze tekst vanuit je hart)

 

Het beeld van een bergbeklimmer doet diepe gevoelens loskomen in ons innerlijk. De bergbeklimmer heeft uithoudingsvermogen – heeft visie – werkt samen met anderen – wil de top bereiken, enz…

Ook spiritueel kunnen we dit beeld of metafoor gebruiken voor een meditatie. Het kan ons optrekken tot ongekende hoogten.

Kom tot rust en ga naar binnen, keer naar je innerlijke kracht en laat deze tot leven komen. Je voelt hoe de bron borrelt in je hartgebied en je wil er van drinken en genieten.

Je bent op weg naar de top – eerst is er een pad dat steeds maar stijler wordt. Je gaat trager en trager en je berekent je ademhaling tot op de seconde – ademhaling en stap zijn in balans en op elkaar afgestemd. Blijf even geconcentreerd op dit gevoel.

Je bereikt de plaats waar het pad overgaat in een beklimming – je hebt alles bij – alle materialen om de beklimming te starten. Er is afgesproken wie er eerst gaat, de meest ervaren beklimmer gaat eerst – jij komt achter maar dat geeft jou een veilig gevoel. De trekker is eerst en hij weet hoe het moet.

Je ziet de trekker eerst gaan en stap voor stap zet hij de haken in de rotsen, hij baant de weg voor jou. Met oog voor detail gebeurt dit – niets wordt aan het toeval overgelaten – een ander baant voor jou de weg.

In plaats van een gevoel dat iemand de controle overneemt geeft dit een gevoel van duidelijkheid en zekerheid. Wegzinken in de professionaliteit van de trekker.

Nu is het aan jou, je doet je eerste stappen, je trekt jezelf op aan de koord die door de trekker is vastgemaakt aan een tussenpunt. Hij zorgt ervoor dat er niets kan gebeuren en geeft je richtlijnen naar waar je moet gaan. Een beetje naar links en dan weer rechts, dan weer rechtdoor. Elk stukje van het pad wordt uitgelegd in instructies. Als je deze richtlijnen exact volgt weet je dat alles goed gaat, want de voorman ziet het allemaal vanuit een ander en hoger perspectief. Wat een geruststelling.

Met je eigen kracht trek je jezelf op tot een hoger plan. Je weet dat deze inspanningen nodig zijn om het doel te bereiken, je weet ook dat het nodig is om een hoger niveau te bereiken. Dus je bent van plan om door te zetten, niets zal je van je plan afbrengen. Je wil niet falen of naar beneden vallen – toch weet je dat als er iets gebeurt, je zal tegengehouden worden door de kracht en de kennis van de voorman.

Je blijft doorgaan – tot je aan het platform bent, het platform van het hogere niveau, daar waar je kan uitrusten alvorens een volgende beklimming aan te vatten. Daar is een berghut voor de nacht, een berghut van koestering en verder onderricht. Daar wil je zijn. In de berghut – ΰ l’abris.

 

opgemaakt door Muralikrishna - klik hier voor de meditatieuitleg

 

terug naar de Meditatie startpagina

Spirelbe - 2007