meditatie.spirituelestartpagina.be

Voorwerp - meditatie

 

Meditatie om het Zelf te ervaren

(neem eerst de meditatieuitleg nog eens door en lees dan deze tekst vanuit je hart)

 

In de oude geschriften van Pantanjali vindt men heel wat wijsheid rond meditatie. Zijn werk noemt de yoga-sutra’s maar dit heeft nog maar weinig te maken met de yoga-houdingen. De sutra’s behandelen de weg naar de verlichting. Een sutra is een vers waar telkens een ganse uitleg achter verscholen zit.

Een deel van dit werk gaat rond meditatie op een voorwerp. Het is een manier waarmee je relatief eenvoudig je Hoger Zelf kan ervaren.

Het woord dat Pantanjali gebruikt is Samyama.

Kies een voorwerp waarmee je een band hebt. Het kan een kaars zijn, een kruis, een potje, een foto, een steen, enz… zolang je je er maar mee verbonden voelt. Er moet een verhaal achter zitten, het waarom van je keuze.

Ga in je geliefde meditatieve houding zitten en kom tot rust. Sluit je af van de buitenwereld en keer naar je diepste innerlijke.

Neem het verhaal van je voorwerp in gedachten. Ga in detail de gebeurtenissen rond het verhaal na. Bekijk elk detail afzonderlijk, wat was er speciaal aan ? – waarom gebeurde dit of dat ? – welke gevoelens gaf je dit detail ? – in welke mate heeft het je leven beïnvloedt ?

Kies nu 1 van deze elementen eruit om verder bij stil te staan. Letterlijk stilstaan.

Laat geen andere gedachte meer toe dan die je hebt uitgekozen. Deze concentratie brengt je in een staat van verdieping, van het aanraken van het goddelijke.

Je voelt de energie versterken in je hartgebied. Dit is de oerbron die tot jou spreekt. Dit is de universele taal. Je begrijpt ze misschien nog niet maar je zal merken dat gaandeweg je gaat begrijpen wat de energie jou wil zeggen. Als de gekozen gedachte een tijdje stil kan blijven staan zal er na een vijftal minuten van concentratie een nieuwe gedachte opkomen die jou dan duiding zal geven over 1 van je levensvragen.

Concentratie leidt tot verdieping, verdieping geeft je antwoorden. Zo werkt het.

Eerst inspanning doen om nadien de vruchten te plukken.

 

opgemaakt door Muralikrishna - klik hier voor de meditatieuitleg

 

terug naar de Meditatie startpagina

Spirelbe - 2007