meditatie.spirituelestartpagina.be

Strijk - meditatie

 

Meditatie om het Zelf te ervaren

(neem eerst de meditatieuitleg nog eens door en lees dan deze tekst vanuit je hart)

 

Meditatie wordt meestal gezien als het stil gaan zitten, een techniek uitvoeren of luisteren naar een begeleidende tekst. Toch is er ook een belangrijke traditie waar meditatie een actieve invulling krijgt zoals de natuurmeditatie en de Karma-yoga.

Uit deze traditie komt deze meditatie en ze is omgezet naar moderne invulling. Het strijken is meestal een tijdrovende, onaangename bezigheid voor de huismoeder/huisvader en wordt niet erg geapprecieerd door de andere gezinsleden. Toch ligt hierin een bron van enkele mooie spirituele oefeningen.

Voor vrouwen zal dit niet moeilijk zijn, meestal zullen mannen wat meer inspanning moeten doen om deze meditatie tot een goed einde te brengen.

Leg eerst een zakdoek klaar, op de tweede plaats een hemd dan een bedlaken.

Ga aan je strijkplank staan en tijdens het opwarmen van het strijkijzer neem je de tijd om je staande af te stemmen op het Goddelijke. Volg als het ware de stijgende temperatuur en visualiseer dat de warmte in je hart ook snel stijgt.

Als je op temperatuur bent, open je langzaam de ogen en met een grote concentratie neem je de zakdoek. Ga langzaam van hoekje tot hoekje en zie dat je geen plooitje nalaat. Elk hoekje goed afwerken is een oefening in detail. Plooi de zakdoek en ga er op het einde nog over en visualiseer dat je het ego mooi glad strijkt, een ego dat nu luistert naar het Hoger Zelf.

Neem nu het hemd. De verfrommelde toestand geeft het lagere IK weer. Een ingewikkelde en complexe toestand met hoekjes en kantjes. Je moet al weten hoe hier aan te beginnen. Neem eerst de kol, dan de mouwen, dan de panden van de schouders, dan rechtsvoor, achteraan en tenslotte linksvoor. Tijdens de hele oefening zie je dat de plooitjes eruit gaan en niet terug komen. Het vraagt heelwat oefening om een hemd goed te leren strijken. Zie hierin de moeilijke evolutie van het stilleggen van het lagere IK.

Neem nu het bedlaken. Dit staat voor geduld. Strijk niet te snel, neem rustig de tijd. Bekijk hoe je het gaat aanpakken. Waar leg je de lengtes die overhangen strijk je het laken dubbel of enkel. Neem de tijd en doe elk gedeelte met geduld.

Dit is ook een oefening in doorzetten. Als je het perfect wil doen, gebruik dan extra water en visualiseer dat dit heilig water is dat het ego volledig plat krijgt, mooi effen.

Eindig met een dankgebed dat je deze strijk mocht doen.

 

opgemaakt door Muralikrishna - klik hier voor de meditatieuitleg

 

terug naar de Meditatie startpagina

Spirelbe - 2007