meditatie.spirituelestartpagina.be

Geen Zorgen - meditatie

 

Meditatie om het Zelf te ervaren

(neem eerst de meditatieuitleg nog eens door en lees dan deze tekst vanuit je hart)

De belangrijkste rem op ons geluk zijn de zorgen waarmee we in het dagdagelijkse leven te maken hebben. Zorgen van alle aard: de relatie, de kinderen, het werk, de vrije tijd, gezondheid, enz... We kunnen ze niet kwijt, je kan er wel eens over praten met vrienden of familie, maar niet altijd want dan gaan ze je een zeurpiet vinden.

In onze spirituele evolutie komen we verschillende mogelijkheden tegen die ons kunnen helpen om te leren omgaan met tegenslagen en zorgen. Ze zijn meestal maar tijdelijk en technieken zijn niet echt de goede manier om tot mentale rust te komen. Een grote heilige uit India, Sri Swami Premananda, heeft er een frisse kijk op en die zetten we om in de meditatie.

Ga rustig zitten en laat al je mentale denken even achter, zet ze desnoods even in de kast (je kan dit zo letterlijk ook zeggen tegen die gedachten).

Vanuit de rust gaan we nu vragen dat de zorgen één voor één komen. We vragen doelbewust voor een eerste zorg of zorgsituatie. Wacht rustig en als die eraan komt kijken we als het ware er gewoon naar. Let erop dat de situatie duidelijk is voor jou en laat voorlopig geen andere toe, hou even vast aan die eerste zorg. Denk er niet niet over na en blijf in gedachte die zorg herhalen zodat enkel fragmenten van die zorg kunnen doorkomen.

Niets is slecht of minder goed, aanvaard die zorg zoals die is, ga niet oordelen over de zorg en zeker niet over jezelf. Neem nu je favoriete meester, godheid, leraar of bij voorkeur je Hogere Zelf in gedachten en geef de zorg doelbewust door. Sta de zorg af. In de komende dagen mag je je dan verder niet meer bezig houden met die zorg.

In dezelfde meditatiesessie of in de volgende pak je een andere zorg aan. Doe het liever grondig dan te snel, eventueel herhaal je zelfs enkele keren één bepaalde zorg tot je het gevoel krijgt dat er verlichting komt en dat je er minder mee bezig bent in je dagelijkse gedachten.

 

opgemaakt door Muralikrishna - klik hier voor de meditatieuitleg

 

terug naar de Meditatie startpagina

Spirelbe - 2007