meditatie.spirituelestartpagina.be

Boom - meditatie

 

Meditatie om het Zelf te ervaren

(neem eerst de meditatieuitleg nog eens door en lees dan deze tekst vanuit je hart)

Dit is een meditatie om energie terug te halen die je heb gegeven en die niet meer nodig is.

Zoek een mooie plek in je gedachten uit, het kan voor iedereen verschillend zijn. Jouw heiligdom: dat is een plek die je in het nu kent of ťťn die je in je gedachten creŽert. Het gaat er om dat jij je op deze plek goed voelt en er makkelijk in gedachten weer naar terug kan.

Op jouw plek aan gekomen zoek je een mooie plaats uit om een boom neer te zetten. Deze boom ben jij. Dus kijk rustig om je heen en zoek een plek waar jij je thuis voelt. Kies met je gevoel een boom uit waar jij je goed bij voelt. Een boom zonder blaadje.

Het is het einde van de winter en de zon doet zijn best om alles te verwarmen met zijn stralen. Jij als boom begint met je wortels wat voedsel omhoog te halen en dit gaat door je wortels naar boven. Door je stam en in een tak, en die tak voed jij met het voedsel. Voel hoe met elk stuk voedsel dat je naar boven haalt ook je wortels groeien en je nog meer verbonden bent met moeder aarde.

En opnieuw haal je voedsel uit de bodem en stuurt dit ook door de wortels naar boven door je stam en in een andere tak. En je haalt voedsel voor een volgende en volgende tak... er is genoeg. Als alle takken zijn gevoed, begint het nieuwe leven. In de takken begint het nieuwe leven - er lopen nieuwe knopjes uit, eerst zeer klein. Maar langzaam komen er steeds meer en de knoppen blijven groeien en groeien. Tot de boom in bloei staat.

En nu komen er vogels in jouw boom die daar een nieuw plekje gaan zoeken. Die vogels brengen jou de energie terug die jij aan een ander hebt gegeven. Het is gereinigd en nu komen de vogels het naar jou terug brengen. Kijk maar eens goed: er komen vogels, steeds meer en meer. En voel je eigen kracht toenemen. Voel alle energie die er nu terug mag komen omdat een ander hem niet meer nodig heeft.

Geniet maar even van de vogels in jouw boom en van het heerlijke zonnetje dat je verwarmt. Luister maar eens goed. Herken je de vogels? Er is leven in de boom... concentreer je eens op een vogel. Luister eens naar zijn lied. Zit er een boodschap in die je mag verstaan? Zo niet, het maakt niet uit... geniet nog maar even van alles om je heen.

Het wordt tijd om de boom weer te verlaten. En je keert terug op jouw heiligdom. Kijk nog even om je heen, haal eens diep adem en ruik de natuur.

Er loopt een klein pad. Volg dat pad eens. Het pad loopt naar een klein meer... kijk eens rustig over het water. Aan de andere kant van het water zit iemand, loop daar maar eens naartoe. Kijk ondertussen eens om je heen en geniet van al het mooie dat er in jouw heiligdom te zien is. Herken je de visser die daar zit? Ga maar naast hem zitten en begroet hem. Als hij je niet aan kijkt, forceer dit niet, het kan zijn dat je er nog niet klaar voor bent. Vraag of je hem iets mag vragen.

Als je een positief antwoord krijgt, stel je een vraag (maar denk goed na, niet alles mag of hoef je te weten). Wacht rustig op het antwoord.

Als je het antwoord gehad hebt, vraag dan maar of je nog een vraag mag stellen. Ook nu: denk goed na voor je de vraag stelt!

Bedank de visser en loop terug over het pad langs het water. En aangekomen bij je heiligdom kijk je nog even goed om je heen, en geniet nog even van de rust en harmonie. Zeg je naam en de datum van vandaag en geef dit een plekje in je hart. Op die manier kan je er altijd weer naar terug.

Schrijf je ervaring op, en wees niet teleurgesteld als het niet lukt. Herhaal deze meditatie als je er klaar voor bent. Al is het pas over een jaar: geduld!

Heel veel plezier...

door John Jansen

 

Copyright Hans van Meteren, InnerNed. Nijmegen, 1997-2002.

Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande toestemming, bronvermelding en een aanklikbare link naar http://www.innerned.com de tekst op deze pagina geheel of gedeeltelijk te kopiŽren naar of over te nemen/ te gebruiken in electronische verspreidingsbronnen (internet, cd-rom of dergelijke). Het in zijn geheel overnemen/ kopiŽren/ afdrukken op papier met bronvermelding en deze copyrights-regels is wel toegestaan.

 

opgemaakt door Muralikrishna - klik hier voor de meditatieuitleg

 

terug naar de Meditatie startpagina

Spirelbe - 2007