meditatie.spirituelestartpagina.be

Vlam - meditatie

 

Meditatie om het Zelf te ervaren

(neem de handleiding nog eens door en lees dan deze tekst vanuit je hart)

Vlammen hebben steeds een speciale aandacht gehad omwille van hun warmte, hun spel en het intrigende van hoe ze ontstaan en hoe ze verdwijnen. Het is dan ook de meest gebruikte metafoor bij spirituele oefeningen. Vlam staat ook voor licht en verwijst dus naar ons lichtlichaam, dat lichaam van fijnstoffelijke energie. Vuur is ook één van de natuurelementen, het ontstaan van alles maar ook de vernietiger van alles. Vernietigen kan dan best begrepen worden in de zin van dood en hergeboorte. Iets dat beëindigd wordt en een nieuwe kans krijgt.

Vuur is ook wetenschappelijk onderzocht en de verhouding tussen toegevoegde zuurstof en de wijze van loslaten van de verbrande stoffen geven of een vuur optimaal is of niet.

De metafoor is een inbouwcassette in een open haard. Je weet, in de open haard wordt een kachel ingebouwd die dan het vuur optimaal kan maken zodat niet alleen het rendement van warmte er is maar ook het zicht. Een turborooster aan de onderzijde en een automatische klep naar de schouw toe geven ons een extra kwaliteit en een steeds "zuiver" blijvend glas.

Zet je nu rustig en ga in gedachten voor zulk een haard zitten. Enkele schapenvachtjes liggen op de grond en voldoende kussens geven je het nodige comfort. Je hebt het ideaal gedroogde hout mooi gestapeld in de haard en het aangestoken met kleinhout. In geen tijd heb je een mooi vuur dat zich stilaan laat zien in al zijn pracht.

We zetten het turborooster op de eerste stand. Neem één plaats in de haard als een focus. Analyseer de vlam op die plaats. Blijf kijken naar die ene plaats zodat je door je concentratie de vlam volledig kan opnemen in je gedachten.

Deze vlam is op het eerste zicht rood-roze. Neem de kleur roze aan. De roze vlam is de metafoor voor liefde. Leg een verbinding van deze roze vlam naar je hartgebied en voel de liefde binnenstromen. Als je kleuren doorkrijgt, laat dan toe dat deze kleuren patronen vormen en draaiende bewegingen. Geniet van het schouwspel van roze vlammen.

We zetten het turborooster op de tweede stand. Het vuur neemt toe in temperatuur. Neem één plaats in de haard als een focus. Analyseer de vlam op die plaats. Blijf kijken naar die ene plaats zodat je door je concentratie de vlam volledig kan opnemen in je gedachten.

Deze vlam is nu geel. Neem de kleur geel aan. De gele vlam is de metafoor voor kennis. Leg een verbinding van deze gele vlam naar je hartgebied en voel de kennis binnenstromen. Als je kleuren doorkrijgt, laat dan toe dat deze kleuren patronen vormen en draaiende bewegingen. Geniet van het schouwspel van gele vlammen. Deze kennis is geen aardse kennis maar een verheven kennis die komt vanuit het Hogere Zelf.

We zetten het turborooster op de derde stand. Neem één plaats in de haard als een focus. Analyseer de vlam op die plaats. Blijf kijken naar die ene plaats zodat je door je concentratie de vlam volledig kan opnemen in je gedachten.

Deze vlam is nu blauw. Neem de kleur blauw aan. De blauwe vlam is de metafoor voor macht. Leg een verbinding van deze blauwe vlam naar je hartgebied en voel de macht binnenstromen. Als je kleuren doorkrijgt, laat dan toe dat deze kleuren patronen vormen en draaiende bewegingen. Geniet van het schouwspel van blauwe vlammen. Blauw is de diepste kern van een vlam zoals bij een lasapparaat.

Deze drie kleuren blijven aanwezig in het vuurspel. Als we onze concentratie houden op deze vlam merken we dat bij de vierde stand van het turborooster de vlam volledig wit wordt. De drie kleuren gaan op in de kleur van totale neutraliteit. De witte vlam of spontane vlam is de hoogst trillende en kan alleen bereikt worden door de perfecte afstelling van het turborooster met de automatische uitlaatklep. De verbranding in de haard is ideaal en alle elementen zijn optimaal op elkaar afgestemd.

Blijf nog enige tijd genieten van het vuurspel. En kom dan stilaan terug naar de realiteit. Niet te vlug, Neem rustig je tijd.

 

opgemaakt door Muralikrishna - klik hier voor de meditatieuitleg

 

terug naar de Meditatie startpagina

Spirelbe - 2007