meditatie.spirituelestartpagina.be

Brahman - meditatie

 

Meditatie om het Zelf te ervaren

(neem de handleiding nog eens door en lees dan deze tekst vanuit je hart)

Ik neem jullie vandaag mee naar de tijden toen er in India heilige volkeren woonden en heiligen werden geëerd voor hun kennis en wijsheid.

De Upanishaden zijn een onderdeel van de Veda's, de oudste heilige schriften die wij kennen. Zij vormen er het sluitstuk van en hebben een diepe mystieke waarde. Zij zijn opgemaakt door heiligen en mondeling doorgegeven gedurende eeuwen. Hun vorm is het vers en dit geeft een mogelijkheid van ruime invulling door de lezer.

Wij gaan naar de diepte van deze verzen en zoemen in op het onderwerp "Het mysterie van het Zelf". De beeldspraak en metaforen zijn talrijk en we kiezen er drie uit.

 

De rivier :

We bevinden ons in het gebergte, de Himalaya, oneindige vlakte, oneindige hoogte en bergtoppen. Het landschap overweldigt en met een diep respect groeten wij Moeder Aarde die duidelijk in al haar vormen aanwezig is in alles, in eenheid.

We vinden een bron waar we gaan van drinken, dit is het zuiverste wat de aarde ons geeft, het water is de drager van alles, alles is ontstaan uit water, ook jij bestaat voor het grootste deel uit water. De bron vormt een klein beekje, met een soepelheid vormt het zich een weg door het landschap. We beseffen dat dit water een enorme kracht ontwikkelt en merken dat het zich steeds dieper ingraaft in de aarde en van een beekje een rivier wordt.

We verlaten het berglandschap en vloeien door de vlakten als een stroom. De hevigheid van de stroming van het begin van de rivier heeft plaatsgemaakt voor rust. Breder en breder wordt de stroom en we komen bij de uitmonding in de oceaan. We voelen dat we niet alleen zijn. Zoveel andere bronnen worden rivieren en stromen en komen in de oceaan terecht. Ze hebben een andere weg gevolgd maar uiteindelijk worden we allen één in de grote oceaan van God - Brahman - het Al-Ene en onze individualiteit wordt opgenomen in het Al.

 

Het wiel :

Diep in onszelf willen we allen het hoogste bereiken. In woorden kunnen we dit niet uitleggen, het is een oergevoel dat in ons aanwezig is. Het heeft iedereen in de geschiedenis steeds beziggehouden, alle godsdiensten, alle mystieke richtingen.

De voorstelling van het wiel is universeel. Het rad van wedergeboorte is de velg aan de buitenzijde. Het draait rond en we keren telkens terug naar een aards bestaan zolang we ons niet hebben ontdaan van alle begeerten en alle aspecten van het menselijke IK. Het lagere zelf dient onder controle te komen en het lagere denken moet plaats maken voor het weten. Dit is een lange evolutie en vele levens gaan we door tot we een staat bereiken van Eenheid met God.

De spaken van het wiel zijn de verbinding die we steeds hebben met het Hoogste. Door het bidden, goddelijke devotie en toewijding komen we in elk leven steeds dichter bij de Bron. Dit noemen we Dhyanam, we raken het goddelijke, we voelen die intense gloed in ons spirituele hart, die blijdschap, dat geluk.

Het wiel wordt kleiner en we worden verenigd met ons Hoger Zelf, het Atman. We merken dat we dichter bij de as van het wiel komen, de plaats waar God - Brahman woont. Het wiel draait sneller hoe meer we het centrum naderen. Alle gevoelens zijn zonder denken en we bereiken de staat van diep bewustzijn. We weten...

 

Het meer :

We blijven in dit gevoel en zetten onze blik nu naar een vlakbijliggend meertje. Het Eenheidsbewustzijn wordt intenser want we beseffen dat alles één is en niets afzonderlijk kan gezien worden. God is in alles aanwezig. Brahman manisfesteert zichzelf in alle materie. Hij is niet alleen hoog en moeilijk te bereiken maar is tevens zeer nabij in alles.

Het meertje ligt er volledig stil bij, geen rimpeltje op het water, het is een spiegel die schittert en die Vrede uitstraalt. We vragen aan God om een beeld te krijgen om Zijn aanwezigheid in alles te kunnen ervaren.

Plotseling wordt er een steen in het midden van het meertje gegooid en de Vrede lijkt verstoord. Maar zeer snel na het gebeuren zien we een nieuwe rust optreden in een andere vorm. Het water vertoont kringen die rustig uitdeinen, steeds verder weg in het meertje, het lijkt oneindig door te gaan, die kringen.

Als inzicht krijgen we nu door dat dit de manier is waarop Brahman zich realiseert in het universum. Steeds verder en verder reikt de trilling van het Al-Ene. Wij zijn een onderdeel van deze oneindige beweging, het tijdperk van de Kali Yuga is nu bezig en is één van deze kringen.

Gelukkig en dankbaarheid zijn de gevoelens die zich nu sterk manifesteren in ons Zijn. Laten we nog even nagenieten en verder trillen op deze hoge frequentie van het universum.

AUM - woord en klank in de stilte

 

opgemaakt door Muralikrishna - klik hier voor de meditatieuitleg

 

terug naar de Meditatie startpagina

Spirelbe - 2007